Przepis i sposób przygotowania na: Malinowo-truskawkowy tort bezowy
Ułożyć delikatnie na papierze i odstawić do wysuszenia.
Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli.
Stopniowo dodawać cukier ciągle miksując, aż białka staną się lśniące.
Na koniec dodać mąkę i ocet nadal miksując.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować 3 koła o średnicy około 24 cm.
Na każdym z nich wyłożyć warstwę ubitych białek, tak aby utworzyły blaty tortu.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp 130 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut w lekko uchylonym piekarniku (z termoobiegiem).
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić bardziej drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować.
Na dwa blaty nałożyć przygotowany krem i ułożyć warstwę pokrojonych owoców (w moim przypadku były to truskawki).
Blaty ułożyć jeden na drugim.
Na wierzch nałożyć trzeci, który tylko musnąć kremem i ułożyć na nim owoce (w moim przypadku były to maliny).
Całość dodatkowo udekorować kandyzowaną wcześniej miętą i różą.
Podawać najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.