Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po meksykańsku

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 1 kg
cytryna 2 szt
cebula 2 szt
pomidory 4 szt
ząbki czosnku 3 szt
kapary 2 łyżki
oliwki zielone 10 szt
oliwa 4 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
tłuszcz do formy
oregano 2 łyżeczki
oliwki nadziewane papryką
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po meksykańsku

Rybę natarłem czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Odstawiłem na 10 minut. Cebulę obrałem i drobno posiekałem. Czosnek obrałem, oliwki osączyłem i posiekałem. W dużym rondlu rozgrzałem połowę oliwy, zeszkliłem cebule i czosnek. Dodałem pomidory obrane ze skórki, gotowałem na ostrym ogniu przez kilka minut. Zmniejszyłem ogień, wrzuciłem oregano i listki laurowe. Dodałem oliwki i kapary, dusiłem na małym ogniu około 10 minut. Sos doprawiłem solą i pieprzem, odstawiłem. Na pozostałej oliwie usmażyłem rybę z każdej strony na rumiano. Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, włożyłem usmażoną rybę, zalałem sosem. Przykryłem i zapiekałem około 15 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po wyjęciu posypałem oliwkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 15.12.2015 16:19
pyszne danie
mw926 22.09.2015 16:45
podoba mi się ten pomysł
Róża1 22.09.2015 12:09
bardzo smaczna rybka :-)
mysza75 22.09.2015 11:38
fajny obiadek sama bym zjadła chętnie
luna76 22.09.2015 10:58
rewelacja! :)
Futka 22.09.2015 10:08
Przepyszna i aromatyczna rybka :)
Mniam 22.09.2015 08:54
Bardzo apetycznie wygląda. Z chęcią widziałabym taką rybkę na swoim talerzu :)
Motorek 22.09.2015 08:48
smaczna rybka
wwwiolka 22.09.2015 08:44
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak