Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo-kawowa karkówka z orientalną nutą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

karkówka wieprzowa 2 kg
sól

Marynata

kawa 1 łyżka (czarna)
miód płynny 1 łyżka
zioła 1 łyżka (tajskie)
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
wrzątek 4 łyżki
olej 6 łyżek
pieprz szczypta

Porada

-Mięsko jest idealne na ciepło na obiad i na zimno jako domowa wędlina. -Użyłam mieszanki ziół tajskich dostępnych w każdym większym markecie.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo-kawowa karkówka z orientalną nutą

1. Kawę zaparzamy przez 5 minut we wrzącej wodzie. Następnie przecedzamy przez drobne sitko. Do zaparzonej kawy (bez fusów) dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy.
2. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, nakłuwamy nożem w kilku miejscach. Nacieramy solą, wrzucamy do marynaty i dokładnie nacieramy marynatą. Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
3. Karkówkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 2 godziny, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 22.09.2015 14:26
pyszny karczek
RenataZ-et 22.09.2015 10:09
rewelacyjne mięsko
cukiereczek 21.09.2015 19:12
smaczne mięsko do obiadu
w mojej kuchni 21.09.2015 16:28
i na obiad i do chleba na zimno najlepsze mięso
Mniam 21.09.2015 15:18
Oryginalna marynata do karkówki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak