Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka i fasolka szparagowa z boczkiem i czosnkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 1/2 kg
fasolka szparagowa 1/2 kg
boczek wędzony 200 g
cebula biała 1 średnia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
czosnek 2 ząbki
lubczyk świeży kilka listków

Porada

Warzywa podczas podsmażania można doprawić posiekanym koperkiem, majerankiem albo rozmarynem.

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka i fasolka szparagowa z boczkiem i czosnkiem

Brukselkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie razem z oczyszczoną fasolką szparagową. Odcedzić, przestudzić.

Boczek pokroić w paseczki lub kostkę i usmażyć na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Cebulę pokroić w piórka lub grubszą kostkę i dodać do boczku - smażyć do zrumienienia często mieszając. Pod koniec smażenia dodać sporo pieprzu.

Do boczku z cebulą dodać brukselkę pokrojoną w połówki albo ćwiartki oraz fasolki pokrojone na połówki - wszystko wymieszać i podsmażyć doprawiając płynną przyprawą do zup, drobniutko posiekanymi listkami lubczyku oraz wyciśniętym czosnkiem.

Podawać z dodatkiem ziemniaków, kaszy jęczmiennej, ryżu lub makaronu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 26.09.2015 13:07
coś dla mnie
Olaf*71 22.09.2015 19:22
coś na jesień :-)
Madzai 20.09.2015 12:09
Właśnie o takiej brukselce myślałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak