Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech. Niezwykle kolorowe, delikatne i lekkie ciasto, które swoim smakiem i wyglądem wzbudza zachwyty gości i domowników.

Składniki:

Składniki na ciasto:

szpinak mrożony 450 gramów
jajko 5-6 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka krupczatka 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 opakowania
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Masa śmietanowa:

śmietana kremowa 36% 0,5 litra
śmietana 30% 300 mililitrów
serek mascarpone 250 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki

Owoce:

maliny świeże 250 gramów
borówka amerykańska 250 gramów
jeżyny 200 gramów

Porada

Do ciasta można użyć dowolne drobne owoce. Polecam ciasto składać w formie tortu czyli nie w blaszce, a na dowolnej sztywnej desce lub paterze i w całości postawić na stół, bo robi wspaniałe wrażenie w całości.

Przepis i sposób przygotowania na: Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech

Ciasto szpinakowe, zwane leśnym mchem przełożone delikatnym kremem mascarpone. Polecam to ciacho na ważne okazje, do kawki lub na święta.

Kroki postępowania

1
Szpinak rozmrażamy na sicie, aby odcedzić zbędną wodę. Następnie przekładamy szpinak do miski, dodajemy pół szklanki oleju i delikatnie mieszamy.
Krok 1 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto
2

Do miski wkładamy białka jajek i miksujemy do białości, dodajemy stopniowo cukier , plus cukier waniliowy. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Teraz dodajemy małym strumieniem pozostały olej i miksujemy aż do błyszczącej konsystencji.

Mąki najlepiej odważyć na wadze. Następnie dodać proszek, sodę i wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto
3

Mąki najlepiej odważyć na wadze. Następnie dodać proszek, sodę i wszystko dokładnie wymieszać.

Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach miksera.

Krok 3 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto
4
Po połączeniu całej masy z maka dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.
Krok 4 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto
5

Ciasto szpinakowe wykładamy na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 5 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto
6
Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto
7
Po wystudzeniu przecinamy na 3 części. W tym że 1 część wierzchnia ma być cienka ponieważ będzie stanowiła tylko pokruszoną posypkę.
Krok 7 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto
8

Żelatynę (2 łyżeczki) namocz w 4 łyżkach wody i pozostaw na 3 minuty. Kremówkę 0,5 litra ubij, dodaj cukier puder (2 łyżki) i serek mascarpone. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy np. w mikrofali (10 sekund). Połącz żelatynę z kremówką i energicznie chwilę mieszaj. Mieszaj.

Krok 8 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto
9
Wyłóż połowę kremówki na jedną część ciasta, poukładaj maliny i borówki (pozostaw część owoców do dekoracji na wierzch). Przykryj pozostałą śmietaną wygładzając równo śmietanę
Krok 9 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto
10
Przykrywamy drugim ciastem i ponownie przygotuj mniejsza kremówkę i postępuj jak powyżej z 1 łyżeczka żelatyny i cukru. Wyłóż kremówkę na ciasto, po wduszaj jeżyny i zakryj śmietaną. Ostatnie cienkie ciasto z wierzchu pokrusz w dłoniach i posyp na kremówkę dokładnie zakrywając śmietanę.
Krok 10 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto
11

Ciasto dokładnie wygładzamy dookoła ,aby nie było krzywych rantów.

Na samej górze układamy pozostałe owoce i posypujemy dowolna posypką.

Krok 11 - Spacer po runie leśnym, czyli ciasto leśny mech foto

Chociaż to ciasto wygląda na bardzo skomplikowane, wcale takie nie jest. Za to położone na talerzu prezentuje się jak z najlepszej cukierni. Jeśli jeszcze nie mieliście możliwości wypróbować tego ciasta, to polecam leśny mech zrobić przy najbliższej okazji. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyskol 4 tygodnie temu
Ja trochę zmodyfikowalam przepis ale co do szpinaku to daje świeże liście, blenduje z połową oleju i wychodzi o niebo lepsze i w smaku i kolor cudowny.
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Dziękuję za tip ze szpinakiem!
ef 23.09.2022 07:07
Ciasto z tego przepisu niestety nie wychodzi. Za każdym razem strasznie mokre - tak jakby niedopieczone w środku.
Ania 12.01.2024 14:55
Trzeba wycisnąć w rękach szpinak i wyjdzie. Ja robiłam pierwszy raz i wyszło .
Marta Ryżek-Kalkowska 26.11.2015 19:46
Dziękuję bardzo :)
MAR3STA 18.11.2015 15:12
ciasto jak marzenie, super
Marta Ryżek-Kalkowska 05.10.2015 23:44
bardzo dziękuję.
Aannkaa82 22.09.2015 08:47
Uwielbiam to ciasto :) robiłam tez w innych wersjach (z innymi masami) i też smakuje swietnie. Warto wypróbować przepis :)
Marta Ryżek-Kalkowska 21.09.2015 11:53
dziękuje bardzo :)
Monika 14.03.2023 19:05
Czy ciasto wyjdzie w formie okrągłej 24 i szklanka jakiej pojemności?
Poison1988 21.09.2015 08:02
wspaniale się prezentuje - kolory natury :)
Agata3 20.09.2015 23:40
aż ślinka leci tak super wygląda :)
Marta Ryżek-Kalkowska 20.09.2015 22:35
Wielkie dzięki :)
Jadwiga/Jaga85 20.09.2015 22:23
Pyszne ciasto!
Pani Domu 20.09.2015 22:12
pięknie wygląda
wedith1 20.09.2015 20:17
Ciasto pierwsza klasa!
Wiktoria29 20.09.2015 20:15
bardzo apetycznie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 20.09.2015 18:24
Dziękuję dziewczyny :)
Mniam 20.09.2015 17:28
Wspaniałe ciasto. Ja już parę wypieków ze szpinakiem robiłam, więc polecam ciasto Marty:)
Aleksandraa 20.09.2015 17:12
To ciasto jest świetne!! :) uwielbiam leśny mech
bietka 20.09.2015 15:54
Pyszne ciasto:)
molanka 20.09.2015 15:38
wygląda przepysznie
Marta Ryżek-Kalkowska 20.09.2015 12:45
Dziękuję :))))
Wacław 20.09.2015 12:27
pysznie i kolorowo :-)
Saga123 20.09.2015 11:32
rewelacyjnie wygląda!! :)
Marta Ryżek-Kalkowska 20.09.2015 10:55
WŁAŚNIE TEGO NIE WIEM? JUŻ TAK KIEDYŚ MIAŁAM? JAK ZROBIŁAM EDYCJĘ TO TAM NIC NIE MA,A JAK WSTAWIĘ PRZEPIS TO SIĘ POJAWIA?
IZABELA29 20.09.2015 10:48
dziwnie to wyglada ale ciacho pyszne
Futka 20.09.2015 10:44
Bajeczna propozycja! :) Cudowne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak