Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa paprykowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 kg
papryka zielona 1 szt.
cebula 1 szt.
ząbek czosnku 3
ziemniaki 3 szt.
marchew 0,35 kg
kukurydza w puszce 1 szt.
bulion warzywny 2 kostki
sos słodko-kwaśny 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa paprykowa

Kostki zalewamy litrem wody i zagotowujemy. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (1 sztukę odkładamy), ziemniaki, marchew. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Jedną zieloną, jedną czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Do dania dodać także odsączoną kukurydzę z puszki. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodać sos słodko-kwaśny, słodką paprykę, śmietanę, zioła prowansalskie. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 02.10.2015 22:50
Jakbym zamieniła kostki na prawdziwy bulion to super zupka :) używam ich czasem, ale staram się "raz na ruski rok" ;)
marenka 02.10.2015 18:13
świetna zupa ;-)
patryska76 02.10.2015 11:36
pyszna zupka!
bertpvd 02.10.2015 10:26
Ale smaczna zupa :) świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak