Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej dyni z solonymi pistacjami i serkiem brie
Dynię kroimy w wąskie półksiężyce, wykrawamy miąższ z pestkami, układamy na blaszkę do pieczenia, polewamy obficie oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie smarujemy każdy kawałek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni około 30-40 minut, aż kawałki będą bardzo miękkie. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia. Następnie kawałki oddzielamy od skóry i rozgniatamy widelcem na papkę. Z tej papki bedziemy potrzebowac 5 kopiastych łyżek do zupy.
Wywar:
Wszystkie skłądniki na wywar zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw..
ZUPA:
Zagotowujemy 3 szklanki wywaru, dodajemy przetartą dynię, 1 szklankę warzyw z wywaru, imbir, kurkumę, sól, pieprz, gotujemy ok 5 minut. Całość miksujemy na gładki krem, gdyby zupa była za gęsta można dolać więcej wywaru.
Przed podaniem zupę pozypać pistacjami oraz ułożyc plasterki serka brie.