Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz w paprykowym sosie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
cebula biała 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
bulion warzywny 1 l
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
Owoc jałowca cały Prymat 1 ziarenko

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz w paprykowym sosie

Umyte i osuszone mięso kroimy w większą kostkę. Kawałki nie powinny być zbyt małe. Mięso posypujemy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w cienkie piórka, przekładamy na patelnię, dodajemy szczyptę cukru i podsmażamy. Przekładamy do mięsa. Na patelnię wsypujemy obie papryki i chwilę je podsmażamy. Dodajemy nieco bulionu i całość z patelni przelewamy do mięsa. Dolewamy bulionu, tyle, aby przykryło mięso w garnku. Dodajemy do garnka listek, jałowiec i ziarenka pieprzu. Wszystko dusimy do miękkości. Trzeba co jakiś czas mieszać, aby mięso się nie przypaliło. Gotowe doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.09.2016 18:05
Dobry obiad
berys18 02.10.2015 07:54
smaczne mięsko
gusia1000 01.10.2015 16:59
Dobry obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak