Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 300 g
ciasto francuskie 1 płat
por 1 szt.
marchew 1 szt.
koper świeży
śmietana kremowa 30% 150 ml
jajko
chrzan tarty 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23

Kroki postępowania

1
Pora kroimy w półplasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy dłońmi, dodajemy kilka kawałków świeżego kopru i doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą czosnkową. Warzywa zagniatamy dłońmi, aby dobrze połączyły się z przyprawami.
Krok 1 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
2
Łososia kroimy na 3 kawałki (nie zdejmujemy skóry) i posypujemy go przyprawą do ryb.
Krok 2 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
3
Ciasto francuskie kroimy na 3 prostokąty. Krojąc ciasto należy przyciskać nóż, a nie przeciągać, żeby ciasto nie straciło swojej struktury i listkowało się.
Krok 3 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
4
Na każdy płat ciasta nakładamy kawałek ryby i porcję warzyw. Ciasto szczelnie zawijamy, a jego wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Łososia w cieście przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 220 stopni około 20 minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
5
W międzyczasie przygotowujemy sos: chrzani musztardę przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy razem. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą morską.
Krok 5 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
6
Upieczonego łososia przekładamy na talerz i polewamy sosem chrzanowo-mustzradowym.
Krok 6 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slowo
slowo 28.04.2016 18:23
Mi może tak pięknie nie wyszło ale smakuje przepysznie.
Mniam 02.10.2015 10:45
Przepyszne danie!
adelajda 01.10.2015 11:09
Łosoś jak dla mnie :))
Krzysztof15 01.10.2015 06:23
pyszny łosos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak