Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki utarte 1kg
cukier kryształ 5-7 łyżek
sok z limetki 2-3 łyżki
kisiel cytrynowy 1 op.
galaretka gruszkowa 1 op.
skórka pomarańczowa kandyzowana 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową

Kroki postępowania

1
Gruszki obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki (najlepiej z tworzywa sztucznego).
Krok 1 - Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową foto
2
Przełożyć do garnka i dolać sok z limonki.
Krok 2 - Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową foto
3
Zasypać cukrem, wymieszać i nakryc - ogrzewać kilka minut na małym palniki, aż cukier się rozpuści, a gruszki puszczą dużo soku.
Krok 3 - Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową foto
4
W międzyczasie galaretkę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Krok 4 - Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową foto
5
Kisiel cytrynowy rozpuścić w 4-5 łyżkach zimnej wody.
Krok 5 - Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową foto
6
Do widzących gruszek wlać kisiel i mieszać, aż całość lekko zgęstnieje - krótko zagotować.
Krok 6 - Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową foto
7
Dodać od razu spęczniałą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia, co następuje błyskawicznie.
Krok 7 - Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową foto
8
Na koniec dodać drobno posiekaną kandyzowaną skórkę pomaranczową.
Krok 8 - Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową foto
9
Całość dokładnie wymieszac.
Krok 9 - Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową foto
10
Napełnić frużeliną wcześniej przygotowane niewielkie słoiczki, nalewać najlepiej przez lejek z grubą rurką - uzupełnić słoiczki po sam brzeg i od razu szczelnie zakręcać. Postawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.
Nie trzeba pasteryzować.
Krok 10 - Frużelina gruszkowa z kandyzowaną skórką pomarańczową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 02.10.2015 22:29
Świetny pomysł na frużelinę. Z gruszek jeszcze nie robiłam, ale Twój przepis jest super.
Habibi 28.09.2015 18:05
nie do końca dżem, bo różni się konsystencją - frużelina to coś pomiędzy krzepnącą galaretką a akisielem ;) ...ale spokojnie na bułeczce z prawdziwym masełkiem, albo na drożdżowym cieście też będzie smakowalo :)
agaK. 28.09.2015 15:17
Czyli w zasadzie taki dżem gruszkowy. Nie jadłam takich gruszek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak