Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki z kani

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kanie 5 dużych
cebula biała 2
ząbki czosnku 5
marchewka 2
pietruszka
por (biała część)
masło do smażenia 2 Łyżki
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5
sól
sos sojowy
chili Prymat
Majeranek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
bulion warzywny
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki z kani

Kroki postępowania

1
Kapelusze Kani myje w osolonej wodzie. Pora przekrajam na pół i kroje w półtalarki. Jedną marchewkę kroje w słupki a jedną ścieram na tarce o grubych oczkach. Por i pokrojoną marchewkę przesmażam na łyżce masła.
Krok 1 - Flaki z kani foto
2
Na tarce ścieram pietruszkę i dodaje wraz z tartą marchewką na patelnie do reszty. Dolewam szklankę bulionu,wrzucam ziele angielskie,liście laurowe i pieprz. Duszę kilka minut.
Krok 2 - Flaki z kani foto
3
Cebule i czosnek kroje w kostkę. Kanie kroje w grubsze paski. Warzywa przekładam do garnka a na maśle podsmażam cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista dorzucam kanie. Przyprawiam solą i krótko duszę aż puści sok i będzie miękka. Dodaje pół szklanki bulionu i koncentrat.
Krok 3 - Flaki z kani foto
4
Grzyby przekładam do garnka z warzywami i dolewam bulion. Nalewam tyle aby zupa miała prawidłową gęstość. Doprawiam dużą ilością majeranku, papryką słodką, ostrą, chilli i sosej sojowym. Gotuje 20 minut aby smaki sie przegryzły. Życzę smacznego :)
Krok 4 - Flaki z kani foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 27.09.2015 12:10
Habibi w tym roku u nas też susza, miejmy nadzieje, że deszcz popada i grzybki będą :)
Futka 27.09.2015 09:52
Świetny i bardzo smakowity pomysł :)
Stenka 27.09.2015 09:19
nie jadłam jeszcze takich
adelajda 27.09.2015 09:08
na pewno pyszne flaczki :)
Habibi 27.09.2015 07:37
a my wczoraj w lesie znaleźliśmy tylko dwie małe kanie, taką susza u nas :/ mam nadzieję, że nikt ich takich małych nie zerwie, żeby miały szansę dorosnąć do normalnych rozmiarów :)
halina17 26.09.2015 23:21
Dobry przepis.
Czarnula666 26.09.2015 21:17
Oj tak :) Polecam :-)
pajbek 26.09.2015 20:52
Muszą być pysze :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak