Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ogórki 3 kg
cebula biała 5 szt
czosnek 8 ząbków
sól 2 łyżki

Zalewa

ocet 10 % 3/4 szklanki
olej 0,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
koncentrat pomidorowy 250 g
bazylia 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią

Ogórki dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 40 – 60 minut. W wysokim garnku zagotowujemy zalewę ( ocet, olej, cukier i przyprawy). Ogórki z cebulą przekładamy do gotującej się zalewamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Gorącą sałatkę z ogórków przełożyć do czystych małych słoiczków . Dobrze zakręcić i odwrócić wieczkiem do dołu. Wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 26.09.2015 20:29
W tym roku już po sprawie, ale zapisuję przepis na przyszły rok :)
Motorek 26.09.2015 08:39
fajny przepis
dollce 25.09.2015 23:36
super przepis
Megg 25.09.2015 21:12
lubię takie przetwory
Wafelek2601 25.09.2015 20:50
Świetny przepis
Ola1young 25.09.2015 18:55
smaczne zapasy domowe
gosia1988 25.09.2015 17:20
muszą być pyszne - lubię takie przetwory zimą zjeść jako dodatek do obiadu lub chleba
Justi2401 25.09.2015 15:11
Pyszne przetwory na zimę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak