Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

cebula biała 5 szt

Zalewa

ocet 10 % 125 ml
olej 125 ml
sól 1 łyżka
cukier 0,5 szklanki
koncentrat pomidorowy 250-300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w sosie pomidorowym

Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki . Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Ogórki dokładnie mieszamy z cebulą. Składniki zalewy – ocet, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, gotujemy ok. 20 minut od momentu wrzenia). Z podanych składników wyszło mi 6 słoików po 400 g.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak