Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w galarecie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt
nogi z kurczaka 2 szt
włoszczyzna 1 szt
cebula biała 0,5 szt
woda zimna 4 l
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
marchewki 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
biały ocet balsamiczny 10 ml
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w galarecie

Kroki postępowania

1
Ćwiartki z kurczaka myjemy i wrzucamy do chłodnej wody w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Raz na jakiś czas zbieramy wytworzoną szumowinę z kurczaka.
Krok 1 - Kurczak w galarecie foto
2
Obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, por, połowę cebuli wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin. Gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 2 - Kurczak w galarecie foto
3
Wyciągamy kurczaka z naszego wywaru i kroimy drobno.
Krok 3 - Kurczak w galarecie foto
4
Rosół razem z marchewką odcedzamy do innego garnka. Marchewki podobnie jak kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki.
Krok 4 - Kurczak w galarecie foto
5
Zalewamy kurczaka oraz marchewki rosołem zmieszanym z żelatyną. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Krok 5 - Kurczak w galarecie foto
6
Na koniec przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i białym octem balsamicznym.
Krok 6 - Kurczak w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 26.09.2015 14:06
pyszności,bardzo lubię
Bernadeta1 09.09.2015 19:46
bardzo lubię a dawno już nie robiłam, smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak