Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort STO LAT

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 op
sól 1 szczypta
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

KREM

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
margaryna 200 g
masło 400 g
alkohol 5 lyżek

dodatkowo

koraliki cukiernicze
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Tort STO LAT

BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić.
KREM:
Jajka wbić do miski, postawić ją na garnku z wrzącą wodą i ubijać na puch dodając cukier, odstawić do przestygnięcia.
W drugiej misce zmiksować margarynę z masłem i dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy jajecznej i po odrobinie alkoholu. I tak aż do wykończenia składników.
Gotową masą przełożyć wystudzony i nasączony biszkopt biszkopt. Schłodzić w lodówce i po godzinie ponownie wyjąć by go ozdobić resztą kremu wymieszaną z barwnikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 09.09.2015 12:20
Piękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak