Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jeżynowy z bezami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort jeżynowy z bazami na biszkopcie kakaowym to połączenie lekko kwaskowego smaku jeżyn, kremu kawowego, wytrawnego kakao oraz słodyczy i chrupkości bezy. Tort idealny na urodziny - dla wielbicieli niezbyt słodkich ciast, ale domowej roboty.

Składniki:

Ciasto:

jaja 5 sztuk
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa kawowa:

masło 10 dag
mleko 1/4 litra
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
cukier 5 łyżek
alkohol 1 do smaku
budyń śmietankowy 1/2 opakowania

Masa jeżynowa:

jeżyny 10 dag
śmietanka 660 mililitrów
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Dodatkowo:

bezy
jeżyny do dekoracji
borówka amerykańska do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jeżynowy z bezami

Ten przepis na tort jeżynowy:

  • łączy w sobie masę z kwaskowych jeżyn;
  • masę kawową;
  • ciasto kakaowe.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w tortownicy o średnicy 22 cm. Chłodny przekrawamy na pół.

Masa kawowa:
Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru i 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Studzimy go, po czym łączymy z utartym masłem. Dodajemy do smaku alkohol.

Masa jeżynowa:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy z ubitą śmietanką. Na końcu dodajemy zblendowane lub przetarte jeżyny i mieszamy łyżką.

Przełożenie - warstwy po kolei:
Ciasto - masa kawowa - bezy- masa jeżynowa - ciasto - dekoracja dowolna (bezy, jeżyny, borówki amerykańskie).

Tort można obłożyć kremem jeżynowym - wtedy zrób go 2 razy więcej, jak z podanych składników.

Tort jeżynowy to jeden z pomysłów na domowy wypiek na specjalną okazję. Jeżyny mają wyjątkowy smak, który świetnie łączy się ze słodką bezą, czekoladą (kakao) oraz kawowymi nutami. Pieczesz? Sprawdź nasze sprawdzony przepisy na pyszne domowe ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kat 19.08.2023 01:58
Proporcje z kosmosu! Zrobiłam i ogrom kremu wyszło e porównaniu do ilości ciasta
Nasturcja 18.06.2023 16:51
Czy ta masa jeżynowa nie zastygnie za szybko za nim nią obłożę wierzch torta? Drugie pytanie, czy to mają być takie małe beziki? I po trzecie, na zdjęciu układ mas wygląda inaczej, bo na masie jeżynowej jest jeszcze jakaś masa a w przepisie jest tam biszkopt
fotoviderek 10.09.2015 15:55
Niebo w gębie :)
Janina 09.09.2015 16:25
Świetne ciasteczko;)
bietka 09.09.2015 12:30
wygląda pięknie i smakowicie :)
Mniam 09.09.2015 11:58
Świetne ciasto. Smaczne i pięknie się prezentuje.
ben-ka 09.09.2015 10:07
Pyszne ciasto.
Mama niejadka 09.09.2015 09:09
Ślicznie wygląda
Madzai 09.09.2015 08:42
wygląda pięknie
Krystyna32 09.09.2015 07:42
wygląda pysznie
agnieszka214 08.09.2015 18:35
bardzo smaczny tort
Renata9 08.09.2015 17:31
Pyszny torcik :-)
Ada-Gaba 08.09.2015 17:13
znakomity torcik
Grazyna0211 08.09.2015 15:25
musiał być pyszny ten tort
Katarzyna/kate1980 08.09.2015 15:16
apetycznie wygląda
paulina2157 08.09.2015 15:11
musi mieć bardzo fajny smak
ania2610 08.09.2015 14:53
torcik jeżynowy wygląda pięknie i pysznie!
Aga-25 08.09.2015 14:51
ale piękny !
Janina 08.09.2015 14:51
Świetne ciacho;)
Alex_M 08.09.2015 14:47
super deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak