Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka orzeszki z rumem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
masło 250 g
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
ocet 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

na krem

orzechy włoskie 150 g
mleko 3/4 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 200 g
rum 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka orzeszki z rumem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę posiekać z masłem, solą i żółtkami. Dodać pianę z białek. Ocet wymieszać z sodą i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy się schłodzi formować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i nadawać im kształt wałeczka.
Krok 1 - ciasteczka orzeszki z rumem foto
2
Foremkę do pieczenia orzeszków rozgrzać i nakładać ciasto do otworów. Zamknąć foremkę i mocno docisnąć. Ustawić na ogniu i piec około 3-4 minuty odwracając formę.
Krok 2 - ciasteczka orzeszki z rumem foto
3
Upieczone ciasteczka wyjąć i wystudzić. W międzyczasie przygotować krem: orzechy zetrzeć i ugotować na mleku, wystudzić.
Krok 3 - ciasteczka orzeszki z rumem foto
4
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać orzechy. Na końcu wlać rum. Kremem napełniać połówki orzeszków i zlepiać po dwie. Można oprószyć cukrem pudrem.
Krok 4 - ciasteczka orzeszki z rumem foto
5
Przed pieczeniem kilak praktycznych rad, które ułatwią pracę:
Klasycznej żeliwnej foremki można używać na piecu z palnikami gazowymi, elektrycznymi lub na tradycyjnym piecu kaflowym, niestety na indukcji nie działa. Od jakiegoś czasu można także kupić urządzenie do wypieku orzeszków, które wygląda jak gofrownica. Dostępne są też małe aluminiowe foremki w kształcie połówek orzechów do pieczenia w piekarniku.
Foremki żeliwnej nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem.
Ciasto nakładamy do rozgrzanej foremki.
Najlepiej uformować sobie od razu wszystkie kuleczki z ciasta i ułożyć na desce oprószonej mąką. Przed rozgrzaniem foremki najlepiej spróbować włożyć jedną kulkę z ciasta i zamknąć formę- wtedy zobaczymy czy ilość ciasta jest wystarczająca ale trzeba wziąć pod uwagę, że podczas pieczenia ciastka nieco urosną.
W trakcie pieczenia trzeba foremkę odwrócić, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron.
Piec należy na średnim ogniu, trwa to około 3 minut ale można delikatnie uchylić wieko foremki żeby sprawdzić czy ciasteczka się rumienią. Pierwsza partia zawsze piecze się dłużej.
Jeśli stałoby się tak, że ciasto wycieka bokiem z formy to znaczy, że kulki ciasta są za duże i trzeba lepić mniejsze.
Jeśli po upieczeniu ciasta będzie za dużo po bokach orzeszka to trzeba je obciąć póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche.
Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków.
Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą.
Krok 5 - ciasteczka orzeszki z rumem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 02.10.2015 17:49
znakomite ciasteczka:)
dagita 01.10.2015 21:36
Musze w końcu kupić formę do smażenia :)
Poison1988 18.09.2015 07:58
wyglądają przepięknie :) aż szkoda jeść ;p
irenka 17.09.2015 21:50
przepyszne słodkości
Grazyna0211 17.09.2015 20:56
świetne ciasteczka
Małgorzata Pin 17.09.2015 17:28
Z pewnością są pyszne.
cukiereczek 17.09.2015 17:02
domowe orzeszki smak dawnych lat
Mniam 17.09.2015 15:52
Z chęcią zjadłabym parę takich orzeszków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak