Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 1,5-2 kg
marchewka 1 pęczek
cukinia 1/2 szt
kapusta biała 1/2 główki
gruszki z zalewy 1 słoik
rodzynki 1 garść
żurawina suszona 1 garść
słonecznik łuskany 1 garść
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

Kroki postępowania

1
Filet nacieramy przyprawami, zalewamy olejem i likierem gruszkowym. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do naczynia do zapiekania wrzucamy pokrojone marchewki, kapustę i cukinię, na to układamy mięso. Posypujemy solą i pieprzem oraz ćwiartkami gruszek, suszonymi owocami i pestkami słonecznika.
Krok 1 - Indyk pieczony w gruszkach i warzywach foto
2
Mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, po godzinie przekręcamy mięso i mieszamy warzywa.
Krok 2 - Indyk pieczony w gruszkach i warzywach foto
3
Pieczemy jeszcze około 40 minut.
Krok 3 - Indyk pieczony w gruszkach i warzywach foto
4
Podajemy na ciepło z warzywami lub na zimno od kanapek :) Smacznego :)
Krok 4 - Indyk pieczony w gruszkach i warzywach foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 17.09.2015 09:27
przepis - rewelacja !
ilka01 17.09.2015 09:23
pyszności :)
Motorek 17.09.2015 09:09
fajny przepis
Ifa 17.09.2015 08:29
Ciekawy pomysł :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak