Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Yakitori z kurczaka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

udko z kurczaka 1 szt (duże)
por 1 szt
tłuszcz do smażenia

Marynata

sos sojowy 150 ml
cukier 6 łyżek
sake 25 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Yakitori z kurczaka

Udko kurczaka podzieliłem na równych 12 kawałków. Przygotowałem sos : wymieszałem sos sojowy , cukier i saki. Kawałki kurczaka zamarynowałem w sosie ok.3 godziny.
Pora po umyciu pokroiłem na ukośne plasterki. Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyłem w zimnej wodzie. Na każdą szpadkę nabiłem na przemian kurczaka( po trzy sztuki ) i pora ( po dwa plasterki ). Szaszłyki smażyłem na tłuszczu , co jakimiś czas polewając je sosem.
Danie można zrobić na zwykłym grillu, wtedy co jakiś czas przy pomocy pędzelka, smarujemy marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.06.2016 20:21
rewelacyjna przystawka
R'n'G Kitchen 17.09.2015 11:28
Dziękujemy :*
Babeczka35 16.09.2015 15:58
Jak pysznie;)
Futka 16.09.2015 10:02
Bajeczne! A zdjęcie cudowne :D
Motorek 16.09.2015 08:16
bardzo fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak