Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożone babeczki z jeżynami

4.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

czekolada gorzka 100 g
śmietana 30% 1 szkl
cukier puder 1 łyżka

KREM JEŻYNOWY

jeżyny 400 g
cukier 1/4 szkl + 2 łyżki
jajko 3 szt
sól 1 szczypta
śmietana 30% 1 szkl

Porada

Zmrożone babeczki z rozetkami śmietany i musu można ponownie włożyć do zamrażalnika. Wtedy całość będzie zamrożona. Przed podaniem warto wstawić je na 15min do lodówki, wtedy nieco zmiękną.

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożone babeczki z jeżynami

Kroki postępowania

1
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i płynną czekoladą wysmarować brzegi silikonowych foremek na muffinki. Po nałożeniu pierwszej warstwy odstawić do zastygnięcia, a później nałożyć kolejną warstwę czekolady. W zależności od tego jak dużo chcemy czekolady.
Krok 1 - Mrożone babeczki z jeżynami foto
2
Jeżyny włożyć do garnuszka, zasypać 1/4 szklanki cukru i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Kiedy owoce puszczą dużo soku, zaczną się rozpadać zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dodatkowo, dla ułatwienia, można zmiksować blenderem. 3-4 łyżki musu odlać i odstawić.
Krok 2 - Mrożone babeczki z jeżynami foto
3
Oddzielić białka od żółtek i utrzeć je do białości. Wlewać stopniowo gorący mus jeżynowy do utartych żółtek. Przelać do garnuszka i jeszcze chwilę podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie należy dopuszczać do zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
Krok 3 - Mrożone babeczki z jeżynami foto
4
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Miksować, aż się rozpuści. Zimną kremówkę ubić i wlać do niej porcjami zimny krem jeżynowy. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Krok 4 - Mrożone babeczki z jeżynami foto
5
Gotowy krem przelać do foremek wysmarowanych czekoladą i wstawić do zamrażalnika.
Krok 5 - Mrożone babeczki z jeżynami foto
6
Przed podaniem ściągnąć silikonowe foremki, ubić zimną kremówkę z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na zamrożone babeczki. Polać odłożonym musem jeżynowym. Smacznego :)
Krok 6 - Mrożone babeczki z jeżynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.11.2016 19:20
Cudne babeczki
Jolanta40 25.11.2016 21:41
wyglądają ślicznie
Ada-Gaba 04.08.2016 22:20
smaczne babeczki
IZABELA29 20.07.2016 10:32
bardzo fajne babeczki
Ada-Gaba 24.05.2016 22:25
wyglądają apetycznie
KORAL 18.02.2016 00:14
Świetne są.......
ben-ka 21.01.2016 10:56
Bardzo apetyczne !
Ada-Gaba 23.11.2015 17:43
Wyglądają pięknie
ttrytka 26.09.2015 22:33
Piękne i smacznie
Margo1 16.09.2015 19:13
piękne babeczki :)
Ola1young 16.09.2015 19:10
Po prostu deser na 5 :)
Stenka 16.09.2015 17:55
Ładne i smaczne
dagita 16.09.2015 17:31
Poproszę jedną babeczkę :)
Babeczka35 16.09.2015 15:58
Kuszące babeczki:)
Bernadeta1 16.09.2015 13:52
pięknie i smacznie wyglądają te babeczki
Ewa Wojtaszko 16.09.2015 12:15
'niebo w gębie ! '
krokus 16.09.2015 12:00
boskie i na pewno mega smaczne
Futka 16.09.2015 09:59
Cudne, pomysłowe i niezwykle smakowite babeczki :)
ilka01 16.09.2015 09:56
bardzo apetyczne ::)
gosia56 16.09.2015 09:30
super porywam jedną;)
matesko 16.09.2015 09:25
piękne babeczki
bertpvd 16.09.2015 09:22
dawno nie widziałem tak piękny babeczek :) !
Krystyna32 16.09.2015 09:18
bardzo apetyczne
Malinka 16.09.2015 08:56
Świetny pomysł, a efekt rewelacyjny!
norweska20 16.09.2015 08:25
rewelacyjne. I bardzo kuszące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak