Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy w sosie pieczarkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

KLOPSY

mięso mielone wołowo-wieprzowe 1 kg
jajko 3 sztuki
pieczarki 30 dag
ser żółty 20 dag (plastry)
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat wg uznania
sól wg uznania
pieprz wg uznania

SOS

pieczarki 30 dag
sos pieczarkowy 2 opakowania
margaryna nieduża ilość
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 1 sztuka

DODATKOWO

Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Pieczarki do klopsów drobniutko pokroić i usmażyć na tłuszczu.

Mięso dać do miski, wbić jajka dodać przyprawy do smaku i ręką wyrobić na pulchną masę.
Krok 1 -  Klopsy w sosie pieczarkowym foto
2
Niedużą ilość mięsa wziąć do zwilżonej ręki rozplaszczyć delikatnie i nałożyć plaster sera żółtego i odrobinę pieczarek. Zwinąć w rulon i obtaczać w bułce tartej.
Krok 2 -  Klopsy w sosie pieczarkowym foto
3
Piec na rozgrzanym tłuszczu wolno z obu stron.

SOS: Na odrobinie tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć.
Podlać odrobiną wody.

Opakowania sosu pieczarkowego rozpuścić w zimnej wodzie (przepis na torebce) i zalać pieczarki, chwilę pogotować.
Krok 3 -  Klopsy w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 09.09.2016 19:29
Moje smaki
Justi2401 15.09.2015 13:03
Uwielbiam takie dania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak