Przepis i sposób przygotowania na: Filet z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym
Kroki postępowania
Rybę płuczemy, osuszamy i kroimy na 4 porcje. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchy układamy kilka gałązek koperku i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie owijamy kawałki dorsza w szynkę, układamy w naczyniu do zapiekanie i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
W rondelku doprowadzamy do wrzenia bulion i sok z cytryny, redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, musztardę, masło, drobno posiekany koperek i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Filety z dorsza w dojrzewającej szynce z sosem cytrynowo koperkowym podajemy z marchewkami i ryżem.