Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,, Fale Dunaju '' z jabłkami.

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 2 szklanki
jajko 6 sztuk
cukier puder 1 szklanka
masło lub margaryna 25 dag
mleko 3 łyżki
kakao 2 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa

mleko 2 szklanki
cukier puder pół szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
budyń waniliowy 2 sztuki
masło lub margaryna 25 dag

Dodatkowo

jabłka kilka sztuk
czekolada mleczna 5 dag

Porada

Do odmierzania składników użyłam szklanki o 250 ml.Budynie użyłam bez cukru,na pół litra mleka każdy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,, Fale Dunaju '' z jabłkami.

Kroki postępowania

1
Żółtka,cukier puder i masło ucieramy na puszysta masę,następnie dodajemy mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia,chwilę ucieramy.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm 25 cm.Następnie do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko,dokładnie mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki,układamy rzędami na cieście.
Krok 1 - Ciasto ,, Fale Dunaju '' z jabłkami. foto
2
Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i wyjmujemy z formy.
Krok 2 - Ciasto ,, Fale Dunaju '' z jabłkami. foto
3
W jednej szklance mleka dokładnie mieszamy żółtka i budynie w proszku.Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy rozmieszane budynie z żółtkami ( możemy do zrobić przez sitko ) ,chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy.Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszysta masę,następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń i dokładnie ucieramy.
Krok 3 - Ciasto ,, Fale Dunaju '' z jabłkami. foto
4
Następnie masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na noc.Ciasto kroimy i przed podaniem posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą.Podajemy.
Krok 4 - Ciasto ,, Fale Dunaju '' z jabłkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 15.09.2015 13:34
Dziękuję;)
Poison1988 14.09.2015 08:16
palce lizać - też robię z jabłkami :)
Małgorzata Pin 13.09.2015 18:03
Kiedyś jadłam taki placek i był przepyszny.
tomek18 13.09.2015 16:29
uwielbiane z dzieciństwa:) pycha
gusia1000 13.09.2015 15:22
Dobre ciasto.
Janina 13.09.2015 14:19
Pyszności, jedno z moich ulubionych ciast;)
Ola1young 13.09.2015 13:39
po prostu pycha :)
Babeczka35 13.09.2015 07:49
Dziękuję:)
Mniam 12.09.2015 23:52
To pierwsze z moich ciast :) Jest pyszne :)
mirosława4 12.09.2015 22:25
z jabłkami jeszcze nie piekłam muszę wypróbować przy najbliższej okazji
2milutka 12.09.2015 22:18
Wspaniałe ciasto :)
kuchcik89 12.09.2015 21:47
z jabłkami jeszcze nie próbowałam tego ciasta :) u mnie zawsze ze śliwkami :)
Grazyna0211 12.09.2015 21:19
dawno nie robiłam tego ciasta
Edith85 12.09.2015 21:03
dawno nie jadłam tego ciacha :-)
pestka 12.09.2015 20:33
z dodatkiem jabłek to super pomysł
agnieszka214 12.09.2015 20:28
Z jabłka mi jest gdy jeszcze nie próbowałam
Renata9 12.09.2015 20:20
Super pomysłowe i smaczne ciasto :-)
Bernadeta1 12.09.2015 20:17
często piekłam to ciasto ale teraz zrobię też z jabłkami, super
halina17 12.09.2015 19:50
Dobre ciasto.
asienka15 12.09.2015 19:50
pewnie smaczne
Wiktoria29 12.09.2015 19:48
wygląda apetycznie, fajne ciasto
Maridka19 12.09.2015 19:42
Z takim połączeniem jeszcze nie jadłam tego ciasta ale tak kusi , kusi że będę musiała je zrobić :)
MagdaXXX 12.09.2015 19:13
oj dawno nie robiłam , może skorzystam z twojego przepisu :-)
justynkag 12.09.2015 19:11
To z pewnością jest pyszne!
Babeczka35 12.09.2015 19:06
Dziękuję i zapraszam,chętnie poczęstuję;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak