Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata do warzyw z grilla

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej rzepakowy 1 łyżka
oliwa czosnkowa 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
miód płynny 1 łyżeczka
musztarda dijon płaska łyżka
ocet jabłkowy 3-4 łyżki

Porada

Zamiast musztardy można użyć mielonej gorczycy wymieszanej z łyżeczką oleju i łyżeczką octu jabłkowego. * Do marynaty użyłam dużych pieczarek, boczniaków, papryki, cukinii, dyni hokkaido, cykorii, cebuli, pomidorów San marzano, dużych ząbków czosnku.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do warzyw z grilla

Wszystkie mokre składniki połączyć w sporej misce i wymieszać trzepaczką do uzyskania emulsji. Sypkie przyprawy dodać do sosu i dokładnie wymieszać.

Warzywa oczyścić i obrać te, które tego wymagają - pokroić w średnie kawałki, włożyć do przygotowanej marynaty, dokładnie wymieszać, by każdy kawałek był otoczony i nakryć naczynie.
Wstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą dobę.

Tak zamarynowane warzywa ułożyć na tacce z alu-folii, nakryć dość szczelnie arkuszem folii i ugrillować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak