Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos

mleko 300 ml
śmietana kremówka 300 ml
cebula 1/2 szt.
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 średnie
tymianek 1/2 łyżeczki suszonego
sól 1 płaska łyżeczka

Zapiekanka

boczek 25 dag
masło 3 dag
grzyby leśne 20 dag
ziemniaki 80 dag
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Porada

Do zapiekanki polecam użyć mączystych ziemniaków. Grzyby według własnego uznania - mogą być mieszane. W tej użyłam podgrzybków, ale robiłam z borowikami i kurkami. Grzyby mogą być świeże lub mrożone.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem

Kroki postępowania

1
Do średniego rondla wlać mleko i śmietanę, Dodać obraną i umytą cebulę, obrane całe ząbki czosnku, umyte liście laurowe i tymianek. Całość postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Przykryć częściowo i gotować – wciąż na małym ogniu – przez 20-30 minut.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem foto
2
Cebula powinna zmięknąć. Zdjąć z ognia i odłożyć na 1 godzinę.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem foto
3
Po tym czasie sos przecedzić. Cebulę i czosnek wyjąć, przełożyć do pojemnika ręcznego blendera, dodać odrobinę sosu i zmiksować na gładko. Przelać do reszty sosu, dodać sól i wymieszać.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem foto
4
Boczek pokroić w kostkę lub krótkie słupki. Świeże grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Mrożone jeśli są w całości rozmrozić na tyle, aby dało się je w taki sam sposób pokroić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i smażyć, aż się wytopi i stanie chrupiący. Wyjąć z patelni i przełożyć na talerz.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem foto
5
Na patelnię wrzucić łyżkę masła i grzyby. Smażyć aż się zezłocą, często mieszając.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem foto
6
Nagrzać piekarnik do 180˚C.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w jak najcieńsze plasterki.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem foto
7
Na spodzie formy do zapiekania rozłożyć resztę masła w formie płatków. Wyłożyć warstwę ziemniaków tak, aby plasterki zachodziły na siebie częściowo.
Krok 7 - Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem foto
8
Posypać 1/3 boczku i grzybów i wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków. Powtórzyć i na końcu posypać boczkiem i grzybami. Choć boczek i grzyby można rozłożyć po połowie, a ostatnią warstwę ziemniaków pozostawić czystą. Kolejne warstwy doprawić delikatnie solą i startą gałką muszkatołową, i nieco mocniej pieprzem
Krok 8 - Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem foto
9
Całość – niezależnie od wybranej wersji – zalać powoli sosem. Przykryć folią aluminiową. Piec 60 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 25-35 minut.
Krok 9 - Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem foto
10
Sprawdzić po prostu widelcem, czy ziemniaki są miękkie. Powinny delikatnie się zrumienić. Rozłożyć na talerze.
Jako dodatek świetnie pasuje sałata.
Krok 10 - Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 29.08.2015 22:00
wspaniała zapiekanka:)
olkaaa 29.08.2015 15:09
chętnie spróbuję
Saga123 29.08.2015 12:19
palce lizać :)
Grazyna0211 29.08.2015 11:49
pyszna zapiekanka moje smaki
ben-ka 29.08.2015 10:24
hmmmm grzybki...pychota !
Maridka19 29.08.2015 09:22
Takie zapiekanki najlepsze :)
w mojej kuchni 29.08.2015 09:14
pyszne danie do zjedzenia
Janina 28.08.2015 21:57
Wspaniała zapiekaneczka.;)
Wiktoria29 28.08.2015 21:53
musiało być smacznie
borgia 28.08.2015 20:36
Misiu to moja końcówka własnoręcznie uzbieranych z zeszłej jesieni. Bardzo późnej. Grzyby były mrożone tym razem, ale ze świeżych też robiłam. Z borowików - dostanych od rodziców, i z kurek - od Reni, która mnie wyciągnęła też i na te grzyby :).
misia53 28.08.2015 20:23
Wow! borgia , susza wielka a u Ciebie grzybki...... zapachem mnie przyciągnęłaś , jutro szukam grzybków i kopiuję.
halina17 28.08.2015 19:53
Dobra zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak