Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonej papryki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1,5 kg
papryka żółta 1 szt
bulion warzywny 1 l
cebula 1 szt
ząbki czosnku 4 szt
oliwa 4 łyżki
szczypiorek
groszek ptysiowy
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej papryki

Papryki przekładamy do rękawa pieczeniowego. Pieczemy 40 min w temperaturze 200°C (termoobieg). Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy. Papryki wyciągamy z rękawa, lekko nakłuwamy, przez sitko przesączamy sok wypływający z papryk (nie wylewamy). Papryki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miksujemy na papkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy zmiksowane papryki, smażymy jeszcze 5 min, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sok z papryki. Całość gotujemy 10 min, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z posiekanym szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 28.08.2015 20:27
pyszna zupa mniam mniam :)
cukiereczek 28.08.2015 16:16
zapowiada się smaczna zupa
molanka 28.08.2015 14:00
bardzo apetycznie wygląda
w mojej kuchni 28.08.2015 12:08
pyszna zupa do zjedzenia
adelajda 28.08.2015 11:04
Uwielbiam ten kremik :)
agaK. 28.08.2015 10:59
Świetne, w moim guście:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak