Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO CHAŁWOWIEC

5.0
(37)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto blacha 25x35 cm

margaryna 250 gram
woda 1/2 szkl.
cukier 1 szkl.
kakao 4 łyżki
jaja 4 szt.(osobno żółtka i białka)
mąka 2 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżka

Krem

budyń waniliowy 2 op.
cukier waniliowy 1 op.
chałwa 400 gram (waniliowa)
mleko 750 ml.
masło 250 gram
cukier 2 łyżki

Dodatkowo

herbatniki 150 gram
masa krówkowa 1 mała puszka (czekoladowa)
czekolada gorzka 50 gram
chałwa 25 gram

Porada

UWAGA! Podczas przekładania ciasta należy uważać, ponieważ ciasto jest łamliwe i kruche. Najlepiej podważyć sobie dwoma szerokimi łopatkami.

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO CHAŁWOWIEC

Kroki postępowania

1
CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej, mieszając szpatułką, aż wszystko się połączy. Przelać do formy wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta.
Krok 1 - CIASTO CHAŁWOWIEC foto
2
KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po 1 łyżce ostygniętego budyniu.
Krok 2 - CIASTO CHAŁWOWIEC foto
3
CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 3 - CIASTO CHAŁWOWIEC foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 02.09.2015 11:32
Pyszności :) poproszę kawałek
VioletoweKucharzenie 31.08.2015 10:44
kupiłaś mnie tym ciastem! uwielbiam chałwę:-)
Poison1988 30.08.2015 11:41
aż ślinka kapie :)
Ewa Wojtaszko 28.08.2015 21:33
ależ,to musi być słodkie :)
Jadwiga/Jaga85 28.08.2015 17:16
Wygląda rewelacyjnie!
wyattearp 28.08.2015 16:58
musi być pyszne
IZABELA29 28.08.2015 15:48
MUSZE WYPRÓBOWAC
magda1976 28.08.2015 15:25
Oj już mi ślinka cieknie
Agnieszka-87-25 28.08.2015 15:20
wyśmienite to
kloruś 28.08.2015 14:29
chętnie bym się poczęstowała!
molanka 28.08.2015 13:58
pięknie się prezentuje
misia53 28.08.2015 13:48
oj pychota, zdjęcie nie oddaje jego smaku
Saga123 28.08.2015 13:19
świetnie wygląda :)
Renataj 28.08.2015 13:02
Chętnie się skuszę, prezentuje się bardzo pysznie:)
ania2610 28.08.2015 12:53
super, apetyczne ciacho!
pajbek 28.08.2015 12:28
Pyszne ciasto :-)
Benita 28.08.2015 11:59
Musi być znakomite. Idealne ciasto dla łasuchów.
gusia1000 28.08.2015 11:39
Widać, ze pyszne.
RenataZ-et 28.08.2015 11:04
bardzo fajny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak