Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki smażone na ostro - do mięs i serów

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 3-5 kg
olej roślinny kilka łyżek
ocet balsamiczny 3-5 łyżek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1-2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Cynamon mielony Prymat 1/2-1 łyżeczki
melasa lub miód gryczany

Porada

Tak przygotowane śliwki na ostro można wykorzystać jak ketchup do pieczonych i smażonych mięs, do mięs z grilla, do serów albo przygotować z ich dodatkiem sos pieczeniowy, sos BBQ albo marynatę do wieprzowiny.

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki smażone na ostro - do mięs i serów

Śliwki umyč, odsączyć i wypestkować - włożyć do szerokiego rondla z grubym dnem i dodać 1-2 łyżeczki sproszkowanego chili, trochę cynamonu do smaku, łyżeczkę soli morskiej, 5 łyżek balsamico oraz 1/4 szkl. zimnej wody. Garnek nakryć i ogrzewać zawartość na średnim płomieniu przez 20-30 minut, aż śliwki zmiękną i puszczą sok.
Garnek odkryć, płomień zmniejszyć do minimum i dusić do czasu, aż odlatuje nadmiar płynu. Co jakiś czas dokładnie przemierzać płaską łopatką, aby śliwki nie przywarły do dna i nie przypaliły się.

Kiedy śliwki zaczną gęstość dodać kilka łyżek oleju roślinnego oraz kilka łyżek melasy albo płynnego miodu.
Smażyć 2-3 dni, jak powidła, po godzinie wyłączając i studząc całość - można też wyrażać w gorącym piekarniku, wówczas nie trzeba mieszać.

Gotowym przetworem napełnić małe słoiczki i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 27.08.2015 10:32
Dla mnie nowość warta wypróbowania.
Habibi 27.08.2015 07:00
Mnie też takie osssstre powidełka przypadły do gustu ;)
fotoviderek 26.08.2015 23:11
Fajny pomysł :)
Habibi 26.08.2015 19:27
Ketchup że śliwkami, oczywiście, a nie ślimakami... Mój tablet lepiej wie, co chcę napisać ;)
Habibi 26.08.2015 19:25
Powstał kiedyś zupełnym przypadkiem, kiedy miałam robić ketchup że ślimakami, ale w gorączce przygotowywania kilku przetworów na raz zapomniała dodać do śliwek pomidory ;)
Ania67 26.08.2015 19:15
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak