Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczne risotto z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 400 g
truskawki 0,5 kg
mleko 3-4 szklanki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy do smaku
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczne risotto z truskawkami

Kroki postępowania

1
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy ryż. Mieszając, smażymy aż zmieni kolor.
Krok 1 - Mleczne risotto z truskawkami  foto
2
Do ryżu wlewamy po szklance mleka, dosładzamy do smaku cukrem i dusimy pod przykryciem, cały czas mieszając i dolewając mleka według potrzeby.
Krok 2 - Mleczne risotto z truskawkami  foto
3
Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do risotta, gdy ryż będzie już prawie miękki. Risotto razem z truskawkami dusimy jeszcze kilka minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki, a truskawki się nie rozgotują. Podajemy gorące.
Krok 3 - Mleczne risotto z truskawkami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak