Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi po zbójnicku

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

na ciasto

mąka pszenna 1,2 kg
drożdże 25 gram
sól do smaku
jajko 1
masło 2 łyżki
mleko 250 ml

na farsz

pierś z kurczaka 2 piersi
pomidory 2 sztuki
cebula 1
czosnek 3 ząbki
ser żółty 200 gram
Grill przyprawa pikantna Prymat
koper garstka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi po zbójnicku

piersi z kurczaka kroimy w kostke obsypujemy slodką papryką oliwa z oliwek i przyprawą do grilla prymat i odstawiamy na kilak godzin do lodówki żeby mięso się zamarynowało.w tym czasie przygotowujemy zaczyn lekko podgrzewamy mleko dodajemy do niego łyzeczkę cukru lyzeczkę mąki sól i drożdze mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut po tym czasie wsypujemy makę do miski dodajemy jajo rozczyn i roztopione masło wyrabiamy az cisto przestanie sie kleic do rąk miske przykrywamy sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. na rozgrzanej patelni przesmażamy kurczaka dodajemy cebulkę i czosnek i smażymy na malym ogniu aż zeszkli się cebula dodajemy pomidory dusimy az sok się zredukuje na koniec dodajemy ser mieszmay i smażymy dosłownie pół minutki i zdjemujemy z ognia.Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko (3 mm na oko :). Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Nakładamy ok 1 łyżki farszu i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem.


Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonym koprem i przyprawą do grilla prymat

Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią. doskonale nadaja sie zapiekane na grillu polecam i życzę smacznego ;-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 07.09.2015 18:58
przepyszne pierogi !! ślinka leci :-)
Laila2786 28.08.2015 14:10
Ciekawe nadzienie tych pierożków, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak