Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

boczek surowy 2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
czosnek 6 ząbków
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat łyżeczka
sól 3 łyżki
woda 1,5 l
rękaw do pieczenia szt

Posypka

Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek

Boczek zalewamy wodą aby cały był przykryty, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojony w plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie boczek i czosnek wyjmujemy z zalewy. W środek boczku układamy plasterki czosnku, zwijamy w rulon i związujemy ciasno sznurkiem. Boczek posypujemy jeszcze solą , pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem.Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia zapinamy klipsami i wkładamy do blaszki. Blaszkę z mięsem wkładamy do piekarnika i pieczemy około 2 godzin w 180C. Po godzinie przekręcamy na drugą stronę a 20 minut przed końcem pieczenia rozrywamy rękaw aby skórka się przyrumieniła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 25.08.2015 16:44
Pyszny na kanapki
Janina 25.08.2015 16:31
Najlepsze domowe wyroby;)
Aannkaa82 25.08.2015 16:29
Uwielbiam pieczony boczuś zwłaszcza taki rolowany :)
Katarzyna/kate1980 25.08.2015 16:08
wspaniała rolada
Wiktoria29 25.08.2015 16:03
bardzo taki lubię
Agnieszka-87-25 25.08.2015 15:13
super na kanapki
marcia7 25.08.2015 15:12
lubię taki zwłaszcza na ciepło
Jumper123 25.08.2015 15:04
uwielbiam taki boczuś swojski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak