Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym winie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 600 g
cebula biała 2 szt.
jabłka 2 szt.
wino czerwone 250 ml (półsłodkie)
sos sojowy słodki 3 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
sól do smaku
olej do smażenia
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym winie

Kroki postępowania

1
Propozycja na smakowitą i delikatną wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem i cebulką w czerwonym winie. Danie jest pożywne i aromatyczne, przeplatające w sobie nutkę słodyczy, wyrazistość wina i smak podrobów. Serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju.

Po podsmażeniu przekładamy cebulkę do miseczki.
Krok 1 - Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym winie foto
2
Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażamy oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę - tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
Krok 2 - Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym winie foto
3
Podsmażoną wątróbkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy pokrojone talarki jabłek (pozbawione gniazd nasiennych), wcześniej podsmażoną cebulkę i suszony tymianek. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut - od czasu do czasu mieszamy.
Krok 3 - Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym winie foto
4
Po tym czasie miąższ z jabłek powinien się rozpaść, dzięki czemu nasz sos zrobi się gęstszy, a skórka odpowiednio zmięknąć.

Następnie do powstałego sosu dodajemy słodki sos sojowy, sól do smaku i świeżo zmielony pieprz - całość gotujemy na otwartym ogniu jeszcze około 6 minut przez cały czas mieszając zawartość.

Gotową wątróbkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Całość świetnie komponuje się z ryżem lub ziemniaczani oraz lekką surówką ze świeżej rukoli.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 20.11.2015 13:52
i dziś u mnie
Poison1988 26.08.2015 08:18
to jedyna wersja wątróbki, którą lubię :)
Ewa Wojtaszko 25.08.2015 16:39
taką lubię najbardziej
Agnieszka-87-25 25.08.2015 15:15
lubię taką
marcia7 25.08.2015 15:12
przepyszna z ziemniaczkami
Jumper123 25.08.2015 15:05
wątróbeczka wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak