Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem cytrynowym
Wodę zagotowujemy z margaryną, zmniejszamy ogień i wsypujemy powoli mąkę, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka zdejmujemy z ognia i studzimy . Do masy wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta wkładamy do natłuszczonej blachy o wymiarach 40x24. Piekarnik rozgrzewamy do 180C, wkładamy blaszkę i pieczemy 25 minut. Z drugą blaszką postępujemy tak samo.
2.
W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie,a resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy budyń. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę( proszek) i dokładnie mieszamy. Studzimy. Zimny budyń ucieramy z masłem. Karpatkę przekładamy kremem budyniowym i posypujemy cukrem pudrem