Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony na ryżu

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

podudzia z kurczaka 1 kg
cebula 2 sztuki
ryż długoziarnisty 200 g
szczypiorek pęczek

Marynata

czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżeczki
sól łyżeczka
Bazylia suszona Prymat łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat łyżeczka

Sos

masło 1/4 kostki
woda 3 szklanki
keczup 3 łyżki
czosnek ząbek
cukier łyżeczka
przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na ryżu

1. Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem i pozostałymi przyprawami. Powstałą marynatą zalewamy dokładnie podudzia z kurczaka i odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, ryż wysypujemy z torebek. Na blaszkę o wymiarach 36x24 wykładamy suchy ryż, na to kładziemy pokrojoną cebulę i podudzia.

2.Sos: w garnku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy oraz keczup. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy ryż i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C 90 minut. Po godzinie podudzia przekręcamy na drugą stronę. Ryż wykładamy na talerz układamy podudzie i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 16.08.2015 16:17
Uwielbiam ryż, na którym piekł się kurczak :) u mnie jest zawsze z marchewką i pietruszką :)
Małgorzata Pin 16.08.2015 14:23
Ciekawy przepis, smacznie wygląda.
Konczi 16.08.2015 08:30
coś pysznego :) dla mnie na 5 :)
norweska20 15.08.2015 23:06
zapowiada się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak