Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówki amerykańskie we własnym syropie

5.0
(35)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wypróbuj przepis na domowe przetwory z borówek amerykańskich we własnym syropie. Zamknięte w słoiczkach owoce pozwolą Ci zachować smaki lata przez cały rok. 

Składniki:

borówka amerykańska 2 kilogramy
cukier 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Borówki amerykańskie we własnym syropie

Przepis na borówki amerykańskie we własnym syropie, które łatwo i szybko podsmażysz na patelni, by uzyskać pyszną owocową masę. Zamknięte w słoiczkach domowe przetwory są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. 

Borówki dokładnie myjemy i czyścimy. Używamy tylko całych i świeżych, niezbitych owoców.

Wrzucamy na patelnię, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszamy cały czas owoce. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić a borówki powinny wypuścić swój prawdziwy sok. Proces powinien trwać 15-20 minut.

Wlewamy bardzo gorące owoce wraz z syropem do wyparzonych słoików. Ja osobiście nie pasteryzowałem. Odwracamy dnem do góry i czekamy do całkowitego wystudzenia.

Domowy syrop z borówki amerykańskiej możesz wykorzystać do wzbogacenia smaku lodów, jogurtu, płatków śniadaniowych, koktajli czy deserów. Znakomicie sprawdzą się również jako słodki dodatek do potraw i napojów. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 15.08.2015 21:08
pychotka,uwielbiam borówki amerykańskie
Katarzyna/kate1980 15.08.2015 21:07
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak