Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, uważając, aby go nie rozgotować, studzimy.
Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy.
Na delikatne rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy marchewkę z cebulą, a na koniec dodajemy czosnek.
Mięso mielone łączymy z ostudzonym ryżem i przesmażonymi warzywami, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, wyrabiamy masę.
Papryki napełniamy farszem, nakrywamy wcześniej odkrojonym berecikiem, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Na dno naczynia wlewamy 1/2 szkl. wody i 2 łyżki oleju.
Pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godz. w temperaturze 200°C, aż papryka zmięknie.