Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szałwia hiszpańska 3 łyżka
ostropest 1 łyżka czubata mielonego
mleko 3,2% 1 szk
woda ciepła 1/2 szk
mąka pszenna 500 g typ 500
drożdże świeże 30 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy

Kroki postępowania

1

Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać.
Odstawić na godzinę, znów wymieszać i wstawić naczynie zakryte do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć naczynie i zostawić w pokojowej temperaturze na jakąś godzinę.
Krok 1 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto
2
Potem drożdże wymieszać z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję.
Przełożyć powstały budyń z nasion chia, dodać sól, wodę oraz ostropest i wymieszać.
Krok 2 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto
3
Do miski z cała zawartością wsypać mąkę i lekko wymieszać a następnie wlać olej i wyrobić ciasto.
Krok 3 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto
4
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto
5
Gdy podrośnie ponownie ciasto wyrobić i kilka razy złożyć, czyli rozciągnąć ciasto a potem nałożyć jeden bok na środek a potem drugi na środek.
Obrócić ciasto i ponownie założyć i jeszcze trzeci raz.
Ciasto przełożyć do tradycyjnej foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć wierzch i zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawiając na dno naczynie z wodą.
Krok 5 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto
6
Gdy się zagrzeje wstawić keksówkę do piekarnika i piec chleb 25 minut a potem kolejne 25 ale już w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Krok 6 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 15.08.2015 17:32
dziękuję, w sumie ten chleb powstał całkiem przypadkiem. Namoczyłam chia w mleku aby zużyć je do deseru. Ale moi panowie powiedzieli, że nie zjedzą skrzeku żaby bo tak im się to skojarzyło. A chleb wcinali aż uszy im się trzęsły.
jagoda5913 15.08.2015 09:35
Pyszny domowy chlebek
Damiano
Damiano 15.08.2015 06:38
najlepszy domowy
dollce 14.08.2015 22:12
pyszności ;)
Iwusia 14.08.2015 21:56
zapowiada się smacznie i zdrowo
Renata9 14.08.2015 21:25
Pyszny chlebuś :-)
gosia1988 14.08.2015 20:48
lubię takie domowe chlebki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak