Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na kluski śląskie

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 1/4 części ziemniaków
sól do smaku 1 łyżeczka

Dodatkowo

kiełbasa śląska 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski

Kroki postępowania

1
Obieramy ziemniaki ( ma być kg po obraniu).

Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól do smaku i wkładamy ziemniaki.

Gotujemy do miękkości ( 45 minut u mnie trwało)

Ziemniaki odlewamy i zostawiamy do ostudzenia.

Mielimy maszynką do mielenia na średnich oczkach .

Krok 1 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
2
Zmielone ziemniak uklepujemy w misce równo .

Krok 2 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
3
Dzielimy na cztery części te uklepane ziemniaki .

Jedną część wyjmujemy . ( położyłam sobie wyżej na ziemniaki )
Krok 3 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
4


Wsypujemy wyjęte miejsce po ziemniakach mąkę ziemniaczaną równo z ziemniakami , dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto .

Krok 4 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
5
Wyrobione ciasto kładziemy na stolnicę silikonową.
Krok 5 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
6
Potrzebujemy szerszego garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy ją .

Z ciasta lepimy kuleczki , spłaszczamy je i robimy dziurkę palcem .

Krok 6 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
7
Wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną.

Kiełbasę kroimy w kosteczkę czy paseczki i smażymy na patelni polewamy ugotowane kluski tłuszczem z kiełbasek i kiełbaska podajemy na gorąco.
Krok 7 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 13.08.2015 23:57
Najlepsze!!!
Grazyna0211 13.08.2015 18:16
lubię takie kluski
strzelec02 13.08.2015 15:55
Aż ślinka leci.
pablow 13.08.2015 15:13
ja też lubię
dom-agi 13.08.2015 14:30
Bardzo lubię!
ben-ka 13.08.2015 13:57
Moje ulubione.
berys18 13.08.2015 12:58
bardzo smacznie wyglądają
Motorek 13.08.2015 12:18
pyszne kluseczki
marcia7 13.08.2015 11:22
super okraszone omastą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak