Przepis i sposób przygotowania na: Różyczki drożdżowe
Kroki postępowania
do szklanki wlewamy mleko ( podgrzewamy mleko w mikrofali tak będzie szybciej).
Dodajemy rozkruszone drożdże .
Wsypujemy cukier , mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy mąkę , mieszamy ( powstaje zawiesina) zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty rozczyn .
Dodajemy ksylitol jaja i rozpuszczoną margarynę.
Wyrabiamy ciasto ( włączam robota i miksuje końcówka hak do połączenia składników ).
Ciasto jest klejące mocno , więc dodaje mąkę 100 g i teraz jest takie jakie ma być :)
Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką .
Na środku kółka nakładam łyżeczką nadzienie jabłkowe, tworzę różyczkę .
Smaruje rozbełtanym jajem i piekę 35 minut w 170 stopniach ( ciasto szybko ciemnieje wiec jak zauważę to nakrywam folia aluminiową ) .