Przepis i sposób przygotowania na: JAGODOWO – MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ
Na blachę wyłożoną folią spożywczą kładziemy warstwę herbatników.
1 WARSTWA:
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy, a następnie dodajemy rozgniecione borówki i miksujemy aż galaretka napowietrzy się.
Tak przygotowany wylewamy na herbatniki, odstawiamy do lodówki.
2 WARSTWA:
2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem, w reszcie rozpuszczamy budynie z jajkami oraz obiema mąkami.
Mieszankę wlewamy na gorące mleko i cały czas mieszając gotujemy budyń, lekko studzimy.
Schłodzone ciasto pokrywamy kolejną warstwą herbatników i wylewamy krem budyniowy, wygładzamy, przykrywamy ostatnią warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki.
3 WARSTWA:
Zimną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier oraz śmietan fixy i ubijamy na sztywno.
Dodajemy 3/4 podprażonego kokosu, wyciągamy na ciasto, wygładzamy i obficie posypujemy borówkami, malinami i resztą kokosu.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!