Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady z szynki wieprzowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 3 plastry po ok.100 gram
cebula 1 mała
ogórki konserwowe 2 sztuki
szynka konserwowa 2 plasterki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
olej 1 łyżka
masło 2 łyżki
skrobia kukurydziana 1 łyżka
kostka rosołowa

Porada

ja przygotowuję roladki dzień wcześniej aby poleżały w lodówce 24 h,ale wystarcza noc

Przepis i sposób przygotowania na: Rolady z szynki wieprzowej

Kroki postępowania

1
Umyte mięso z szynki kroimy na plastry, osuszamy i doprawiamy z jednej strony solą,pieprzem i papryką,następnie przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem
Krok 1 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
2
ogórki,szynkę konserwową i połowę cebuli kroimy w kostkę
Krok 2 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
3
niedoprawioną stronę mięsa smarujemy musztardą i układamy szynkę,ogórki i cebulę
Krok 3 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
4
zwijamy w ciasne roladki
Krok 4 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
5
i związujemy nicią(najlepiej białą) tak aby nic się nie rozeszło. zwinięte roladki wkładamy do zamykanego pojemnika polewamy łyżką oleju i odkładamy na noc do lodówki(marynowanie sprawi że mięso będzie kruche i soczyste)
Krok 5 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
6
na drugi dzień rozgrzewamy na patelni masło z łyżką oleju i rumienimy roladki z każdej strony
Krok 6 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
7
pod koniec dodajemy pozostałą połówkę cebuli,liście laurowe i ziele angielskie oraz kostkę rosołową,szklimy cebulę
Krok 7 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
8
podlewamy wodą(do połowy roladek)przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu około 50 -60 minut
Krok 8 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
9
następnie wyjmujemy roladki(ściągamy nici) a sos zagęszczamy skrobią wymieszaną w odrobinie wody
Krok 9 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
10
wkładamy roladki i gotujemy jeszcze 3-4 minuty przewracając je aby całe pokryły się sosem.
podajemy gorące
Krok 10 - Rolady z szynki wieprzowej  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.07.2015 16:38
dobry obiadek
IKrakowianka 29.07.2015 15:21
smaczny obiadek
w mojej kuchni 29.07.2015 11:41
pyszne danie obiadowe
IZABELA29 29.07.2015 11:38
pyszny obiad
berys18 29.07.2015 09:27
bardzo smaczny obiad
Ewelina1991 29.07.2015 09:08
pyszne mięsko
Motorek 29.07.2015 08:25
bardzo dobre roladki
Futka 29.07.2015 05:37
wyśmienite i bardzo apetyczne roladki :)
Łukasz15 28.07.2015 23:38
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak