Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 2 małe sztuki
kości schabowe 50 dkg
woda 2 l
Liść laurowy suszony Prymat 1 mała sztuka
ziele angielskie 3 ziarenka
marchewki młode 3 małe sztuki
por ok. 10 cm kawałek
seler korzeniowy mały kawałek
sól do smaku
pieprz do smaku
kapusta młoda 1/2 główki
ziemniaki 30 dkg
botwinka 1/2 pęczka
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki

Kroki postępowania

1
Papryki przekroić na pół, pozbawić nasion, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec 20 minut w 200 stopniach, ostudzić i obrać.
Krok 1 - Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki foto
2
Upieczoną paprykę zmiksować blenderem.
Krok 2 - Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki foto
3
Kość od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zebrać szumowiny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Krok 3 - Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki foto
4
Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić.
Krok 4 - Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki foto
5
Przygotowane warzywa dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut.
Krok 5 - Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki foto
6
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę i botwinkę (użyłam samych liści i łodyg) poszatkować.
Krok 6 - Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki foto
7
Ziemniaki, kapustę i botwinkę dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 7 - Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki foto
8
Na koniec do zupy dodać mus z pieczonej papryki, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Krok 8 - Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki foto
9
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 9 - Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej papryki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 28.07.2015 23:18
Pięknie się prezentuje.
MałaMi89 28.07.2015 22:34
Bardzo ciekawa odmiana :)
bogusia 82 28.07.2015 22:02
Pyszna zupka:)
Sroczka 28.07.2015 19:52
Pyszna zupa, zjadłabym trochę.
gosia56 28.07.2015 16:36
Na pewno pyszny;)
Helena63 28.07.2015 12:38
bardzo ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak