Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot na zimę z czerwonego agrestu

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

agrest 1 kg - czerwony
woda 700-750 ml
cukier 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot na zimę z czerwonego agrestu

Agrest płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do wyparzonych słoików do około 3/4 ich wysokości - owoce układamy dość ciasno. Wodę zagotowujemy dodajemy do niej cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Gorącą wodą z cukrem zalewamy owoce - zostawiamy około 2 cm do wysokości słoika, zakręcamy słoiki. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut,. wyciągamy i układamy do góry dnem do wystygnięcia. Przechowujemy w ciemnych chłodnych pomieszczaniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 27.07.2015 14:37
pyszny kompot
Mniam 27.07.2015 13:52
A ja nigdy nie robiłam przetworów z agrestu :( pysznie wygląda w tych słoikach :)
aginaa 27.07.2015 11:14
uwielbiam agrestowy
gosia56 27.07.2015 09:49
zrobiłam w tym roku dziesięć słoików z czerwonego agrestu ale ja obieram agrest widzę ze Ty tego nie zrobiłaś;)
olyabuziaczek 27.07.2015 09:26
jeszcze nie robiłam takiego kompotu
Wafelek2601 27.07.2015 08:41
Pyszny kompocik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak