Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo - orzechowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
2. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dolewamy kolejno olej oraz jogurt naturalny i ponownie miksujemy.
Do powstałej masy dodajemy starte jabłka, a następnie dokładnie mieszamy całość łyżką.
3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekane orzechy.
Suche składniki dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do nich mokrą masę z jabłkami i ponownie mieszamy.
4. Powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)