Przepis i sposób przygotowania na: Beszamelowa lasagne z wołowiną i warzywami
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy sos beszamelowy:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę oraz mleko i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Całość zagotowujemy przez cały czas mieszając. Sos doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
2. Cebulkę szklimy na oleju rzepakowym, a następnie dodajemy do niej listek laurowy oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa chwilę razem przesmażamy i dodajemy do nich zmielone mięso wołowe, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Całość zalewamy wodą i dusimy około 20 - 25 minut.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno wylewamy część sosu beszamelowego, a na nim kładziemy kilka łyżek powstałego sosu warzywno - wołowego i płaty makaronowe, które posypujemy serem mozzarella. Tak postępujemy z kolejnymi warstwami, układając za każdym razem kolejno:
- sos beszamelowy,
- sos wołowo - warzywny,
- płaty makaronowe,
- ser mozzarella.
4. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 20 minut.
Gotową lasagnę odstawiamy na około 12 minut, aby odpoczęła, posypujemy jej wierzch natką pietruszki, kroimy na kawałki i podajemy :)
Życzę smacznego! :)