Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łosoś filet ok 400 g

MARYNATA

musztarda 1 łyżka
śmietana 30% 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

OMLET

jajko 4 szt
sól 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 1/4 szkl
szparagi zielone 10 szt

Lista składników

ciasto francuskie 1 op
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Składniki marynaty połączyć i natrzeć rybę z dwóch stron. Łosoś powinien być bez skóry. Odstawić na parę godzin, albo można zostawić na całą noc.
Krok 1 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
2
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, zmiksować i wsypać mąkę. Całość delikatnie połączyć łopatką.
Krok 2 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
3
Omlet wyłożyć na szparagi wyrównując powierzchnię. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Jeżeli wierzch się nie zetnie, można wstawić omlet na minutę do piekarnika. Uważać trzeba na plastikową rączkę od patelni.
Krok 3 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
4
Połowę ciasta francuskiego naciąć radełkiem. Na patelni przekroić omlet na pół. Jedną połówkę położyć zrumienioną stroną do góry na cieście francuskim .
Krok 4 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
5
Ułożyć zamarynowaną rybę. Położyć drugą połówkę omleta.
Krok 5 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
6
Przykryć całość ciastem we wzorki, wkładając końce pod spód. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 6 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
7
Wstawić do już nagrzanego do 190*C piekarnika i piec przez ok 35min. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Kroić na ciepło nożem z piłką. Smacznego :)
Krok 7 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 10.08.2015 15:43
Strasznie lubię te Twoje pomysły :)))
Wiesława1 10.08.2015 09:53
na pewno smakuje wybornie
Saga123 09.08.2015 15:03
wygląda rewelacyjnie!! :)
mikrusiak 09.08.2015 14:12
chętnie bym spróbowała kawałeczek :)
Poison1988 09.08.2015 13:35
Wyfląda cudnie, wspaniale oplecione ciastem :)
Maridka19 09.08.2015 13:19
Wow to wygląda znakomicie .
gosia56 09.08.2015 12:43
pyszne jedzonko;)
Justi2401 09.08.2015 11:46
Rewelacyjne danie :) Jak dla mnie idealne na romantyczną kolację we dwoje :)
adelajda 09.08.2015 09:58
Pyszne danie :)
monika141 09.08.2015 09:45
wygląda rewelacyjnie
Małgorzata Pin 09.08.2015 08:31
Ciekawy przepis, pysznie wygląda.
Babeczka35 09.08.2015 07:17
Pysznie wygląda,nic tylko jeść:)
Krystyna32 09.08.2015 01:05
ale pyszności
stokrotka 08.08.2015 23:26
Świetny przepis!
Marta Ryżek-Kalkowska 08.08.2015 23:03
Mniammmmmmmmmmmm pyszne to :)
Iwusia 08.08.2015 22:42
ależ to pięknie wygląda
agnieszka214 08.08.2015 22:35
cudownie wyglada mniam
Sroczka 08.08.2015 22:24
Z chęcią bym zjadła, wygląda przepysznie.
Beatris 08.08.2015 22:19
Wspaniałe danie:)
Ewa Wojtaszko 08.08.2015 22:13
pięknie wygląda :)
RenataZ-et 08.08.2015 21:17
przepięknie wygląda :)
aisoglam 08.08.2015 20:50
Przepysznie wygląda!!
Wiktoria29 08.08.2015 20:18
świetnie wygląda
olkaaa 08.08.2015 20:10
Wygląda kuszacop
Konczi 08.08.2015 19:19
wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak