Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kania a'la schabowy

4.0
(8)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kania a'la schabowy już sama nazwa tego przepisu podpowiada do czego podobna jest panierowana w bułce tartej kania. Przepis idealny dla wegan. 

Składniki:

kanie 2 kapelusze
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 gramów
masło 40 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kania a'la schabowy

Kanie panierowane (a'la schabowe) to pyszne i szybkie danie obiadowe. Najwięcej pracy jest z oczyszczeniem grzybów, a później już tylko pozostaje przygotowanie jajka do namoczenia kani i jej opanierowanie. Koniecznie usmażcie kanie na złocisty kolor - panierka powinna być chrupiąca. 

Kroki postępowania

1
Czyścimy dokładnie kapelusze lekko opłukując pod bieżącą wodą.
Krok 1 - Kania a'la schabowy foto
2
Roztrzepujemy jajka. Dodajemy sól i pieprz.
Krok 2 - Kania a'la schabowy foto
3
Moczymy kapelusze w jajkach, ponownie doprawiamy solą i pieprzem a potem obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy aby była grubsza panierka.
Krok 3 - Kania a'la schabowy foto
4
Rozpuszczamy masło i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Krok 4 - Kania a'la schabowy foto
5
Kładziemy kanie na ręcznik papierowy i redukujemy nadmiar tłuszczu. Doprawiamy opcjonalnie solą.
Krok 5 - Kania a'la schabowy foto

Kania w cieście to kolejna ciekawa propozycja na przygotowanie tego gatunku grzybów. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.08.2015 21:06
bardzo lubię takie grzybki
bertpvd 08.08.2015 11:03
jeżeli Pani nie jest pewna grzyba - lepiej go zostawić w lesie tam gdzie jego miejsce ;)
Ewa Wojtaszko 07.08.2015 22:12
a ja nigdy nie jadłam takich grzybów,w lesie pewnie przeszłabym obok nie wiedząc co to jest
Grazyna0211 07.08.2015 19:46
pyszne jedzenie
halina17 07.08.2015 18:36
Uwielbiam kanie , w tym roku u mnie nie ma za bardzo sucho .
Helena63 07.08.2015 17:56
też znam taki przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak