Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT CIEMNY

jaja 6 szt dużych
cukier puder 6 łyżek
kakao 3 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki typ 450
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 2 łyżki do nasączenia/ ponczu
rum 50 ml/ do ponczu
woda letnia 50 ml/ do ponczu

WKŁADKA ;

wafelki 180 g/ różne w czekoladzie/ bez/
orzechy włoskie 1 garść
jaja 3 szt
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska

MASA BUDYNIOWA Z CZEKOLADĄ

budyń śmietankowy 1/2 opakowania
mleko 3/4 szkl
cukier puder 3 łyżki
masło lub margaryna 1/2 szt.
czekolada gorzka 100 g

MASA Z BITEJ ŚMIETANY ;

śmietana kremówka 500 ml/ 36%
cukier puder 1 łyżka

POLEWA ;

kakao 2 łyżki
margaryna 1 łyżka
cukier 2 łyżki
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową

Kroki postępowania

1
BISZKOPT CZEKOLADOWY ;
Ubijamy na sztywno jaja z cukrem, następnie dodajemy wymieszaną mąkę, proszek, kakao i delikatnie mieszamy, pieczemy w foremce 27x36cm ok 30 min w temp. 180st, po upieczeniu wyjmujemy z formy układamy na ściereczce do góry nogami, by stygnął i był równy.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową  foto
2
WKŁADKA ;
do rozdrabniacza dajemy to co mamy w domu u mnie różne zalegające wafelki, do tego orzechy wszystko miksujemy.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową  foto
3
Jaja ubijamy na puszystą masę, w tym cieście nie dodajemy cukru.
Wafelki, orzechy mieszamy z mąką i proszkiem i dodajemy do masy, będzie to bardzo gęste, do foremki nakładamy łyżką i lekko równamy, pieczemy ok 30 min w tem 180st w takiej samej foremce jak biszkopt.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową  foto
4
Zimny biszkopt przekrajamy i jedną dolną część nasączamy ponczem z kawy. rumu i wody, dość solidnie.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową  foto
5
MASA BUDYNIOWA :
Gotujemy budyń pół opakowania, studzimy.
W tym czasie ucieramy masło z cukrem na białą masę, następnie dodajemy ostudzony budyń i ucieramy aż masa się ładnie połączy.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową  foto
6
Do masy budyniowej dodajemy pokrojoną czekoladę, mieszamy.
Krok 6 - Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową  foto
7
Na pierwszą część biszkoptu wykładamy masę budyniową z czekoladą, na to kładziemy wkładkę.
Krok 7 - Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową  foto
8
Na wkładkę dajemy ubitą śmietanę z odrobiną cukru, ja używam zawsze 36% i nie dodaję już żadnych fiksów czy żelatyny. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, już nie ponczowanego, bo by się to rozpadło.
Krok 8 - Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową  foto
9
POLEWA :
Z margaryny, kakao, cukru, mleka zagotowujemy masę, mieszając czekamy aż ładnie zgęstnieje, polewamy jeszcze ciepłą ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 24h
Krok 9 - Ciasto czekoladowe z wkładką wafelkowo-orzechową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 08.05.2017 14:55
wkładka z wafelkami i orzechami to jedna z moich ulubionych
Krzysztof15 16.12.2015 07:53
palce lizac
Ela15 08.08.2015 11:45
pyszne ciasto
ania2610 07.08.2015 15:54
wygląda przepysznie!
Mama niejadka 06.08.2015 21:31
Ciekawy przepis
Kuchenka 06.08.2015 21:01
bardzo ładne ciacho
misia53 06.08.2015 20:55
to musi być pyszne
Grazyna0211 06.08.2015 20:47
fajny pomysł
Catti 06.08.2015 20:13
wygląda smacznie
iziona 06.08.2015 20:05
Bardzo fajne ciasto
Róża1 06.08.2015 18:55
bardzo fajny przepis !!!!!!!
Janina 06.08.2015 17:32
Pyszne ciacho;)
gosia56 06.08.2015 16:43
pycha ciasto;)
inka2012 06.08.2015 15:43
pychota!! :)
Ola1young 06.08.2015 15:20
apetyczne ciasto
Ania96 06.08.2015 15:13
wygląda bardzo smacznie
MałaMi89 06.08.2015 14:46
Ooo ale fajne :))
Agnieszka-87-25 06.08.2015 14:45
robię podobne jest wysmienite
molanka 06.08.2015 14:21
pyszny deser
Mniam 06.08.2015 14:03
To ciasto musi być przepyszne!
Stenka 06.08.2015 13:52
smaczne ciasto
Anna133 06.08.2015 13:43
kiedy w domu zalegają ciastka, ciasteczka, wafelki, czekoaldy, których nikt nie lubi, trzeba je użyć w kreatywny i smaczny sposób, tak pozbyłam się słodyczy, tworząc inną bombę kaloryczną :D
Renata9 06.08.2015 13:42
Smaczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak