Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto ( na ok 30-35 pieogów)

mąka pszenna 400 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
gorąca woda 1/2 szklanki

Farsz

bób 0,5 kg
jajko ugotowane na twardo 6 sztuk
bazylia świeża 1 garść posiekanej
sól i pieprz

Dotatkowo

cebula podsmażona
masło roztopione
olej roślinny

Porada

Zdrowy , zielony farsz zamknięty w delikatnym cieście pierogowym dzięki dodaniu śmietany.Bób w połączeniu z jajkami oraz aromatyczną bazylią tworzą tak świetne połączenie smakowe że nie potrzeba już zbędnych przypraw , wystarczy odrobina soli i piepr

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią

Kroki postępowania

1
Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą ,dodajemy śmietanę ,jajko i ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
Krok 1 - Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią          foto
2
Farsz :Bób gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 min. Odcedzamy , studzimy , obieramy. Jajka także obieramy ze skorupek. Bob z jajkami dziabiemy widelcem na drobne kawałki. Dodajemy posiekaną bazylię , sól i pieprz ( próbujemy w razie czego farsz doprawiamy )
Krok 2 - Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią          foto
3
Odrywamy po kawałku wcześniej przygotowanego ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy ok. 1 czubatą , łyżkę farszu. Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
Krok 3 - Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią          foto
4
Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju roślinnego 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
Krok 4 - Pierogi z bobem, jajkiem i bazylią          foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 03.08.2015 20:27
ciekawy farsz
MałaMi89 03.08.2015 16:27
Pierogi z bobem - smak mojej lubelszczyzny :)) ale w takim wydaniu nie jadłam :)
Stenka 03.08.2015 08:44
takich jeszcze nie jadłam
Futka 03.08.2015 05:32
Cudne i bardzo apetyczne pierożki :)
Ewa Wojtaszko 02.08.2015 22:34
świetnie się prezentują,i pewnie tak samo smakują :)
Jadwiga/Jaga85 02.08.2015 21:35
Wyglądają bardzo apetycznie!
Aannkaa82 02.08.2015 19:32
Bardzo interesujacy farsz do pierogów... koniecznie musze wypróbować :)
magda1976 02.08.2015 19:14
Muszę wypróbować, bardzo ciekawy farsz
halina17 02.08.2015 19:06
Pomysłowy farsz do pierogów.
bietka 02.08.2015 16:56
ja również jeszcze takich nie jadłam, ale muszą być bardzo smaczne :)
jagoda5913 02.08.2015 15:46
jeszcze taki nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak