Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką...
Kroki postępowania
Przygotować drożdżowy zaczyn: drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier, mąkę i łyżeczką wymieszać, nakryć workiem foliowym na 20 minut.
Do drożdży wsypać mąkę, cukier, sól, jajka o temperaturze pokojowej, ciepłe mleko i stopione letnie masło, cukier i cukier wanilinowy.
Hakiem robota wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
Misę robota nakryć workiem foliowym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Można użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze i 2 poszły w "gości" po upieczeniu - blaszkę(i) nasmarować tylko olejem, ciasto posypać mąką, rękoma je uformować na 1 duży placek lub na 3 mniejsze i powkładać do form, powciskać wypestkowane morele i zostawić na 15 minut do podrośnięcia.
Z podanych składników (masło ma być zimne) mikserem utrzeć kruszonkę sypką i posypać nią wierzch ciasta.
Przez pierwsze 35 minut piec w ustawieniach: grzanie góra/dół, drugi poziom, 200°C. Następnie ustawić na termoobieg, 170°C i piec około 12 minut.
Kiedy ciasto przestygnie, należy wyjąc z blaszki.